Nu har Tjekkiet også kopieret det danske Innovationsbarometer

10 lande har gennemført egne Innovationsbarometre – den officielle danske statistik over offentlig innovation, som CO-PI og Danmarks Statistik skabte i 2015. Flere er på vej.

Billede: Tjekkiet har netop udgivet deres første Innovationsbarometer - baseret på den danske udgave.

Tjekkiet er det seneste land til at kopiere det danske Innovationsbarometer.

Innovationsbarometeret er den officielle statistik over offentlig innovation og blev første gang udgivet af CO-PI og Danmarks Statistik i 2015.

Også Norge, Sverige, Finland, Island, Grækenland, Slovenien, New Zealand og Holland har lavet egne udgaver af Innovationsbarometeret.

→ Se det tjekkiske Innovationsbarometer (eksternt link)

Giver internationalt afkast 

Det tjekkiske indenrigsministerium har baseret deres Innovationsbarometer på Copenhagen Manual - den internationale standard for måling og udvikling af innovation i den offentlige sektor, som CO-PI offentliggjorde sidste år.

Programchef i CO-PI Ole Bech Lykkebo glæder sig over, at endnu et land har valgt at måle innovationsaktiviteten i den offentlige sektor efter den danske metode, fordi det muliggør værdifulde sammenligninger.

"Det er ret utroligt, at vores første udgave fra 2015, som vi investerede i som et rent dansk projekt, igen og igen giver nye internationale afkast. Hver gang endnu et land genbruger vores metode, kan vi spejle os og lære nye værdifulde ting om os selv – uden det koster os ekstra," siger Ole Bech Lykkebo.

Det stiver måske selvforståelsen af, at relativt flere danske offentlige arbejdspladser er innovative. Men vi skal ikke få armene for højt op. For tjekkerne er bedre til at høste gevinster i spredning af innovationer.

Ole Bech Lykkebo, programchef i CO-PI

Standard udviklet i samarbejde 

Copenhagen Manual er skabt i samarbejde mellem 56 deltagere fra 20 lande over hele verden.

→ Læs mere og download Copenhagen Manual (eksternt link)

Det tjekkiske Innovationsbarometer viser, at 59 procent af de offentlige arbejdspladser har indført en eller flere innovationer inden for de seneste to år. I Danmark er tallet 81 procent.

"Det stiver måske selvforståelsen af, at relativt flere danske offentlige arbejdspladser er innovative. Men vi skal ikke få armene for højt op. For tjekkerne er bedre til at høste gevinster i spredning af innovationer. Tjekkiske kommuner kopierer hinanden tre gange hyppigere end i Danmark. Og nej, det kan ikke afvises med, at tjekkerne sikkert er meget anderledes. For også nordmændene kopierer tre gange så ofte som os. Det bør vi lade os inspirere af," siger Ole Bech Lykkebo, programchef i CO-PI.

Løbende nye målinger

Alle nordiske lande udfører løbende Innovationsbarometer-undersøgelser:

Island har udgivet nye tal i 2021, Norge har udgivet nye tal på statsligt niveau i 2021, og både Sverige og Finland planlægger at publicere nye tal i løbet af 2022.

Holland har netop udgivet en engelsk udgave af deres Innovationsbarometer.

CO-PI planlægger at igangsætte en ny måling i begyndelsen af 2023.

→ Besøg det danske Innovationsbarometer

OM INNOVATIONSBAROMETERET

- Innovationsbarometeret er den officielle statistik over offentlig innovation. Statistikken bliver lavet i samarbejde mellem Center for Offentlig Innovation og Danmarks Statistik.

- Der er flere formål med Innovationsbarometeret. Blandt de vigtigste er:

✓ at inspirere arbejdspladserne i arbejdet med at øge kvaliteten og effektivi­teten gennem innovation ved at vise, 'hvad de andre gør',

✓ og at give den offentlige sektors beslutningstagere et solidt fundament for arbejdet med at udvikle den offentlige sektor.

Innovationsbarometeret bliver også brugt som materiale på uddannelsesinstitutioner, til lederudvikling i den offentlige sektor og til at aflive myter og falske antagelser.

- Den seneste udgave af Innovationsbarometeret bygger på svar fra 2.271 kommunale, regionale og statslige arbejdspladser af alle slags.