KommuneKredit klar til at finansiere emissionsfrie arbejdsmaskiner

KommuneKredit indgår i stigende grad leasingaftaler for eldrevne køretøjer. Den finansielle virksomhed har endnu ingen erfaringer med emissionsfri maskiner. Men dem vil man også kunne lave leasingaftaler for, lyder det.

Billede: 14 af landets største offentlige bygherrer underskrev i november en hensigtserklæring om, at de fremover vil stille som krav, at entreprenører bruger emissionsfrie arbejdsmaskiner.

Ejendomme, it-udstyr, elbiler og teknisk materiel. Det er nogle af de mange anlæg og driftsmidler, som KommuneKredit hvert år leaser til danske kommuner og regioner.

Tilsammen løber det op i en leasingportefølje på 10 milliarder kroner.

I de seneste år har KommuneKredit i stigende grad lavet leasingaftaler for emissionsfri teknologier som elbiler til hjemmeplejen eller eldrevne renovationskøretøjer.

El-tendensen er opadgående

Stadig flere kommuner tager denne type materiel i brug som et led i indsats for at mindske kommunens CO2-udledning.

KommuneKredit har i dag leasingaftaler på cirka 8.600 køretøjer, hvoraf 25 procent er eldrevne, og tendensen er opadgående, fordi eldrevne køretøjer tegner sig for cirka 50 procent af nytilgangen.

Læs analyse fra CO-PI: Omstilling af arbejdsmaskiner fra diesel til el kan spare CO2 og menneskeliv

Kan finansiere alle driftsmidler

Emissionsfri arbejdsmaskiner som fx rendegravere eller læssemaskiner har den finansielle virksomhed dog endnu ingen erfaringer med.

Men denne type materiel vil KommuneKredit på tilsvarende vis kunne tilbyde leasingaftaler for. Det fortæller Lars Brogaard, senior kunderådgiver i KommuneKredit.

"Vi kan i princippet finansiere alle driftsmidler, som har en levetid på mindst tre år og op til 25 år, og som lever op til reglerne for, hvad kommuner og regioner må finansiere med leasing. Det kunne også være emissionsfri arbejdsmaskiner til fx vej og park i kommuner," siger Lars Brogaard.

Skaleringsproces: Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner

14 af landets største offentlige bygherrer underskrev i november en hensigtserklæring om, at de fremover vil stille som krav, at entreprenører bruger emissionsfrie arbejdsmaskiner i bygge- og anlægsprojekter.

Det skete på konferencen Grønt Gearskifte, som er kulminationen på CO-PI's skaleringsproces 'Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner'.

I en skaleringsproces går flere offentlige organisationer sammen om en fælles udfordring, så det bliver mere attraktivt for markedet at udvikle nye løsninger. På den måde bliver offentlige indkøb en motor for innovation. Metoden er indført af Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI), som faciliterer skaleringsprocessen.

Besøg projektsiden: Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner

Tager kun stilling til finansiering

Foruden reglerne på området – først og fremmest lånebekendtgørelsen for henholdsvis kommuner og regioner – forholder KommuneKredit sig grundlæggende kun til de rent finansieringsmæssige spørgsmål.

"Vi blander os ikke i, om leasinggenstanden passer til formålet, totalomkostningerne for genstanden eller andet. Det er helt op til leasingtageren at tage stilling til det. Vi forholder os kun til den rå finansiering," siger Lars Brogaard.

TCO-beregner til emissionsfrie arbejdsmaskiner

Til dig der som ejer, lejer, anvender, udlejer eller finansierer entreprenørmaskiner.

Læs mere og download

Medlemmer hæfter solidarisk

KommuneKredit er en særlig størrelse på det finansielle område i Danmark. Grundlæggende er virksomheden en forening, der gør det muligt for kommuner og regioner at få enkel og hurtig adgang til finansiering.

Alle kommuner og regioner i Danmark er medlemmer af foreningen og hæfter solidarisk for dens forpligtelser.

"Vi skal ikke tjene penge på vores forretning, og vi betaler ikke udbytte. Derfor kan vi tilbyde vores kunder billig finansiering i forhold til markedet,” fortæller Lars Brogaard.

Med leasing udjævnes udgifterne

På leasingområdet beskæftiger KommuneKredit sig udelukkende med finansiel leasing, hvilket er bestemt af lovgivningen.

Leasingtager forhandler selv pris og købsvilkår på den genstand, man ønsker at lease, mens KommuneKredit finansierer købsprisen.

Leasingtager betaler også for alle udgifter til drift, vedligeholdelse og eventuelle reparationer af genstanden i leasingperioden.

"Kommuner og regioner må ikke låne til driftsmidler, men de må gerne lave en leasingaftale. På den måde undgår de at binde kapital og kan udjævne udgifterne over flere år," siger Lars Brogaard.

Leasing af driftsmidler påvirker ikke den kommunale eller regionale låneramme, men man skal være opmærksom på, at leasingfinansiering af investeringer i anlæg kan sammenlignes med at optage et lån og derfor kan stille krav om deponering, oplyser KommuneKredit.

CO-PI: God mulighed i velkendte leasingmodeller

"Det er enormt positivt at en førende aktør som KommuneKredit melder så klart ud: Emissionsfrie arbejdsmaskiner kan finansieres igennem velkendte og velafprøvede leasingmodeller," siger Christian Baadsgaard Jentzsch, finansieringsspecialist i CO-PI.

"Fra CO-PIs side kan vi kun anbefale kommuner og regioner at starte dialog op med KommuneKredit om mulighederne," siger han.

Han henviser samtidig til CO-PI's TCO-beregner, som kan give en idé om udgiftsbilledet for en række emissionsfrie arbejdsmaskiner. Beregneren er dog lavet ud fra operationel leasing, hvor service og vedligehold – i modsætning til ved finansiel leasing – er en del af leasingaftalen.

→ Download og prøv CO-PI's TCO-beregner

Fakta om KommuneKredit

- KommuneKredit en forening, der gør det muligt for kommuner og regioner at få enkel og hurtig adgang til finansiering af deres investeringer til de lavest mulige omkostninger.

- KommuneKredit udbetalte det første lån i 1899, og foreningen formidler i dag flere end 2.000 lån årligt.

VIL DU VIDE MERE?

Du er velkommen til at kontakte:

Lars Brogaard
Senior kunderådgiver, leasing, KommuneKredit

Tlf. 3369 7645 | [email protected]